Gastronomia, hotelarstwo
Nie można dodać tej kwalifikacji do porównywarki, aby dodać tą kwalifikację musisz najpierw usunąć inną kwalifikację z porównywarki.
Przygotowywanie i podawanie kawy oraz napojów kawowych
Osoba posiadająca kwalifikację może znaleźć zatrudnienie w:
- sklepach specjalistycznych z kawą,
- kawiarniach
- cukierniach,
- kawiarniach sezonowych i mobilnych,
- restauracjach,
- hotelach i innych obiektach hotelarskich,
- w firmach eventowych,
- domach weselnych i bankietowych oraz na wszelkiego rodzaju bankietach, targach, weselach czy wydarzeniach biznesowych jako obsługa profesjonalnych stoisk i barów kawowych.
Posiadanie kwalifikacji wiąże się także z możliwością świadczenia ww. usług w ramach własnej działalności gospodarczej.
-
Wiedza o kawie (ziarnach, pochodzeniu, rodzaju kaw i napojów kawowych)
-
Charakteryzuje ziarna kawy
Kryteria weryfikacji:
omawia historię i pochodzenie kawy,
charakteryzuje i rozróżnia gatunki kaw (m.in. arabikę i robustę) ze względu na budowę, zawartość kofeiny i kwasowość,
omawia etapy pozyskiwania ziarna kawowego i rozróżnia stopnie wypalenia kawy,
omawia grubość mielenia ziarna w zależności od metody parzenia kawy (immersyjna, przelewowa, ciśnieniowa),
omawia sposoby przechowywania ziaren kawy i dodatków.
-
Charakteryzuje kawy i napoje kawowe
Kryteria weryfikacji:
omawia rodzaje kaw oraz napojów kawowych zimnych i gorących z dodatkami,
omawia dodatki do kawy (np. mleko krowie, napój roślinny, mleko skondensowane, śmietanka, cukier, posypki, czekolada, alkohol),
omawia alternatywne metody parzenia kawy.
-
Charakteryzuje sposoby przygotowania oraz podania kawy i napojów kawowych
Kryteria weryfikacji:
omawia urządzenia (ekspres ciśnieniowy kolbowy, ekspres przelewowy) i akcesoria do przygotowywania kawy (młynek żarnowy, odbijak do kawy, tamper, frenchpress, chemex, dripper, aeropress, kafetierkę),
omawia przygotowanie ciśnieniowego ekspresu kolbowego do parzenia kawy,
omawia parametry espresso i czynniki wpływające na jakość espresso,
omawia zasady i technikę spieniania mleka oraz napojów roślinnych do poszczególnych rodzajów kaw,
omawia zasady i techniki sztuki latte art.
-
-
Przygotowywanie i podawanie kawy
-
Kalkuluje cenę kawy i napoju kawowego
Kryteria weryfikacji:
przygotowuje kalkulację cenową dla wybranej kawy lub napoju kawowego,
przygotowuje recepturę i kalkulację cenową dla własnej kompozycji kawowej.
-
Przygotowuje sprzęt do parzenia kawy
Kryteria weryfikacji:
przygotowuje ekspres i młynek do pracy (sprawdza czystość grupy, dyszy do spieniania mleka, kontroluje wskaźniki temperatury i ciśnienia, czystość odbijaka i tampera),
sprawdza ustawienie grubości mielenia ziarna,
przygotowuje sprzęt do alternatywnych metod sporządzania kaw (stan techniczny, czystość, kompletność wszystkich elementów),
przygotowuje naczynia i sprzęt do spieniania mleka,
przygotowuje naczynia do podania kawy i napojów kawowych,
czyści i konserwuje ekspres kolbowy po zakończeniu pracy (stosuje środki do czyszczenia) grupy i kolby z filtrem,
sprząta stanowisko pracy.
-
Przygotowuje kawy i napoje kawowe
Kryteria weryfikacji:
przygotowuje espresso, doppio, ristretto, lungo,
przygotowuje caffe americano,
przygotowuje cappuccino, cafe latte, cafe latte macchiato i latte macchiato z syropem, espresso macchiato, espresso con panna, caffe mocha,
przygotowuje kawę mrożoną, caffe affogato,
przygotowuje caffe crema,
przygotowuje irish coffee,
przygotowuje własną kompozycję kawową,
przygotowuje mleko (np. spienia) do określonego rodzaju napoju kawowego,
dobiera dodatki do napojów kawowych,
dekoruje napoje kawowe,
dobiera naczynia do podania napoju kawowego,
stosuje zasady dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) i higienicznej (GHP).
-
Serwuje kawy i napoje kawowe
Kryteria weryfikacji:
dobiera naczynia i akcesoria (np. słomki, łyżeczki, mieszadełka) do podania kawy i napojów kawowych,
przygotowuje kawę i napój kawowy do podania konsumentowi zgodnie z zasadami obsługi gości,
prezentuje kawę lub napój kawowy konsumentowi,
podaje kawę i napoje kawowe zgodnie z zasadami i technikami obsługi konsumentów (kolejność, kierunki i strony obsługi).
-
Instytucja certyfikująca (IC) |
---|