Przejdź do treści
Ikona - Gastronomia, hotelarstwo

Gastronomia, hotelarstwo

Przejdź do porównywarki
Nazwa kwalifikacji

Przygotowywanie i podawanie kawy oraz napojów kawowych

Poziom Polskiej Ramy Kwalifikacji PRK4
Typowe możliwości wykorzystania kwalifikacji

Osoba posiadająca kwalifikację może znaleźć zatrudnienie w:
- sklepach specjalistycznych z kawą,
- kawiarniach
- cukierniach,
- kawiarniach sezonowych i mobilnych,
- restauracjach,
- hotelach i innych obiektach hotelarskich,
- w firmach eventowych,
- domach weselnych i bankietowych oraz na wszelkiego rodzaju bankietach, targach, weselach czy wydarzeniach biznesowych jako obsługa profesjonalnych stoisk i barów kawowych.

Posiadanie kwalifikacji wiąże się także z możliwością świadczenia ww. usług w ramach własnej działalności gospodarczej.

Efekty uczenia się
  1. Wiedza o kawie (ziarnach, pochodzeniu, rodzaju kaw i napojów kawowych)

    1. Charakteryzuje ziarna kawy

    2. Charakteryzuje kawy i napoje kawowe

    3. Charakteryzuje sposoby przygotowania oraz podania kawy i napojów kawowych

  2. Przygotowywanie i podawanie kawy

    1. Kalkuluje cenę kawy i napoju kawowego

    2. Przygotowuje sprzęt do parzenia kawy

    3. Przygotowuje kawy i napoje kawowe

    4. Serwuje kawy i napoje kawowe

Gdzie mogę uzyskać kwalifikację?
Instytucja certyfikująca (IC)
Wnioskodawca: Zofia Leś UNLIMITED.
Pełen opis kwalifikacji

Przejdź do ZRK