Gastronomia, hotelarstwo
Nie można dodać tej kwalifikacji do porównywarki, aby dodać tą kwalifikację musisz najpierw usunąć inną kwalifikację z porównywarki.
Przygotowanie deserów restauracyjnych
Osoba posiadająca kwalifikację ,,Przygotowanie deserów restauracyjnych'' może podjąć pracę w restauracjach samodzielnych lub też będących częścią kompleksów hotelowych restauracjach samodzielnych lub też będących częścią kompleksów hotelowy jak również prowadzić własną działalność gospodarczą i świadczyć usługi innym punktom gastronomicznym. Ponadto osoba posiadająca kwalifikację może być zatrudniona przy obsłudze punktu/ stoiska cukierniczego podczas imprez plenerowych, festynów i imprez okolicznościowych (np. wesel).Osoba posiadająca kwalifikację może również w przyszłości zostać kierownikiem, szefem produkcji zakładu cukierniczego. W dalszej perspektywie może zajmować się szkoleniami personelu, doradztwem na rzecz podmiotów gastronomicznych.
-
Organizowanie pracy deserowni
-
Organizuje stanowisko pracy zgodnie z obowiązującymi wymaganiami bezpieczeństwa i higieny pracy (BHP) oraz HACCP
Kryteria weryfikacji:
rozróżnia maszyny, urządzenia i narzędzia stosowane w produkcji deserów restauracyjnych
omawia przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy (BHP) na stanowisku
omawia przepisy ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska
wskazuje krytyczne punkty kontroli w procesach produkcji deserów oraz podejmuje działania korygujące zgodnie z HACCP
-
Omawia i magazynuje (przechowuje) surowce, półprodukty i produkty cukiernicze
Kryteria weryfikacji:
rozpoznaje surowce cukiernicze
ocenia organoleptycznie półprodukty i produkty cukiernicze
omawia warunki magazynowania (przechowywania) surowców, półproduktów i produktów cukierniczych
-
-
Wytwarzanie i dekorowanie deserów restauracyjnych
-
Przygotowuje proces produkcji deserów restauracyjnych
Kryteria weryfikacji:
planuje proces technologiczny produkcji deserów
stosuje receptury deserów
dobiera podstawowe surowce i dodatki do produkcji deserów
charakteryzuje i dobiera urządzenia i drobny sprzęt cukierniczy do produkcji deserów (np. miesiarki, ubijarki, piece cukiernicze, urządzenia do produkcji lodów, pacojet, radełka, syfony do bitej śmietanki i ciepłych sosów)
używa określeń zawodowych odpowiednich dla branży cukierniczej, np. “kupażowanie”, “macerowanie”, “ganasz”, “temperowanie czekolady”
-
Wytwarza desery restauracyjne
Kryteria weryfikacji:
sporządza wykaz surowców i alergenów występujących w deserze
dobiera i przygotowuje półprodukty do produkcji deserów
sporządza desery (w tym z uwzględnieniem preferencji zdrowotnych klienta), np. mono-desery, lody na bazie surowców naturalnych (np. na wodzie mineralnej, śmietanie, maśle), na bazie różnych rodzajów ciast, praliny z różnymi ganaszami
stosuje przepisy HACCP przy produkcji deserów
przeprowadza ocenę organoleptyczną deserów w poszczególnych fazach produkcji
-
Wykonuje elementy dekoracyjne deserów restauracyjnych
Kryteria weryfikacji:
dobiera surowce i półprodukty do dekoracji deserów
dobiera urządzenia, sprzęt i narzędzia do wykonania dekoracji deserów
wykonuje dekoracje do deserów (np. elementy karmelowe, czekoladowe, z kremu maślanego, z ciasta cygaretkowego, ptysiowego, waflowego, mirror glace – polewę lustrzaną)
-
Wydaje desery restauracyjne
Kryteria weryfikacji:
dobiera zastawę stołową
dobiera dodatki do deseru
porcjuje i dekoruje deser
stosuje przepisy HACCP przy wydawaniu deserów
-
-
Doskonalenie umiejętności zawodowych
-
Omawia wizerunek deseranta
Kryteria weryfikacji:
charakteryzuje zadania, za które odpowiada deserant
przedstawia podstawowe zasady etyki i tajemnicy zawodowej
-
Dba o własny rozwój zawodowy
Kryteria weryfikacji:
podaje przykładowe możliwości rozwoju zawodowego
wymienia techniki radzenia sobie ze stresem
-
Instytucja certyfikująca (IC) | |
---|---|
1. | Agencja Promocji Pracy i Reklamy Wschód Grzegorz Górnik |
2. | Fundacja VCC |