Przejdź do treści
Ikona - Gastronomia, hotelarstwo

Gastronomia, hotelarstwo

Przejdź do porównywarki
Nazwa kwalifikacji

Przygotowanie deserów restauracyjnych

Poziom Polskiej Ramy Kwalifikacji PRK3
Typowe możliwości wykorzystania kwalifikacji

Osoba posiadająca kwalifikację ,,Przygotowanie deserów restauracyjnych'' może podjąć pracę w restauracjach samodzielnych lub też będących częścią kompleksów hotelowych restauracjach samodzielnych lub też będących częścią kompleksów hotelowy jak również prowadzić własną działalność gospodarczą i świadczyć usługi innym punktom gastronomicznym. Ponadto osoba posiadająca kwalifikację może być zatrudniona przy obsłudze punktu/ stoiska cukierniczego podczas imprez plenerowych, festynów i imprez okolicznościowych (np. wesel).Osoba posiadająca kwalifikację może również w przyszłości zostać kierownikiem, szefem produkcji zakładu cukierniczego. W dalszej perspektywie może zajmować się szkoleniami personelu, doradztwem na rzecz podmiotów gastronomicznych.

Efekty uczenia się
  1. Organizowanie pracy deserowni

    1. Organizuje stanowisko pracy zgodnie z obowiązującymi wymaganiami bezpieczeństwa i higieny pracy (BHP) oraz HACCP

    2. Omawia i magazynuje (przechowuje) surowce, półprodukty i produkty cukiernicze

  2. Wytwarzanie i dekorowanie deserów restauracyjnych

    1. Przygotowuje proces produkcji deserów restauracyjnych

    2. Wytwarza desery restauracyjne

    3. Wykonuje elementy dekoracyjne deserów restauracyjnych

    4. Wydaje desery restauracyjne

  3. Doskonalenie umiejętności zawodowych

    1. Omawia wizerunek deseranta

    2. Dba o własny rozwój zawodowy

Gdzie mogę uzyskać kwalifikację?
Instytucja certyfikująca (IC)
1. Agencja Promocji Pracy i Reklamy Wschód Grzegorz Górnik
2. Fundacja VCC
Wnioskodawca: Agencja Promocji Pracy i Reklamy Wschód Grzegorz Górnik.
Pełen opis kwalifikacji

Przejdź do ZRK