Gastronomia, hotelarstwo
Nie można dodać tej kwalifikacji do porównywarki, aby dodać tą kwalifikację musisz najpierw usunąć inną kwalifikację z porównywarki.
Przygotowanie i wypiekanie pizzy
Osoba posiadająca kwalifikację „Przygotowanie i wypiekanie pizzy” może podjąć pracę w hotelu, restauracji, karczmie, zajeździe jak również prowadzić własną działalność gospodarczą i świadczyć usługi innym punktom gastronomicznym. Ponadto osoba posiadająca kwalifikację może być zatrudniona przy obsłudze punktu lub stoiska przygotowania i wypiekania pizzy podczas imprez plenerowych, festynów i imprez okolicznościowych (np. wesel).
-
Wykorzystywanie wiedzy z zakresu towaroznawstwa żywności
-
Omawia zastosowanie mąki stosowanej przy produkcji pizzy
Kryteria weryfikacji:
posługuje się nazwami własnymi mąk importowanych przeznaczonych do wyrobu pizzy
omawia rodzaje i parametry mąk stosowanych do różnego typu pizzy
omawia wpływ zawartości białka, glutenu oraz stopnia wilgotności na jakość mąki
charakteryzuje wpływ glutenu na stopień ciągliwości i elastyczności różnego rodzaju ciast
wyjaśnia wpływ skrobi, maltozy i glukozy na proces wyrastania ciasta
określa warunki przechowywania i zabezpieczania mąki
-
Rozpoznaje rodzaje serów
Kryteria weryfikacji:
posługuje się nazwami własnymi serów importowanych stosowanych przy wyrobie pizzy
wymienia sery stosowane do produkcji pizzy
określa różnice pomiędzy gatunkami serów
określa warunki przechowywania i zabezpieczania serów
dobiera odpowiedni rodzaj sera do pozostałych składników pizzy
-
Omawia wykorzystanie drożdży podczas przygotowania ciasta
Kryteria weryfikacji:
omawia rolę drożdży w procesie dojrzewania ciasta
wymienia cechy podstawowe drożdży suchych i świeżych
wskazuje różnice w przygotowaniu drożdży suchych i świeżych do produkcji ciasta
określa wpływ temperatury na drożdże i wyrastanie ciasta
-
Rozróżnia rodzaje pomidorów
Kryteria weryfikacji:
charakteryzuje odmiany pomidorów, ich właściwości i wykorzystanie w produkcji pizzy
wymienia przetwory z pomidorów wykorzystywane w produkcji pizzy
omawia sposoby wykorzystania pomidorów przetworzonych i świeżych
-
-
Organizowanie stanowiska pracy
-
Obsługuje maszyny, urządzenia i narzędzia stosowane w produkcji pizzy
Kryteria weryfikacji:
rozróżnia maszyny, urządzenia i narzędzia niezbędne do produkcji pizzy
przygotowuje maszyny, urządzenia i narzędzia niezbędne do produkcji pizzy
rozpoznaje stan awaryjny poszczególnych maszyn i urządzeń niezbędnych do produkcji pizzy
omawia różnice pomiędzy piecem elektrycznym a piecem opalanym drewnem
omawia różnice pomiędzy piecem statycznym a piecem obrotowym
korzysta z maszyn, urządzeń i narzędzi niezbędnych do produkcji pizzy
wypieka pizzę w piecu elektrycznym lub opalanym drewnem
-
Przygotowuje stanowisko pracy
Kryteria weryfikacji:
stosuje zasady bezpieczeństwa i higieny pracy (BHP) i ochrony przeciwpożarowej na stanowisku pracy
przestrzega procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i żywienia podczas magazynowania, sporządzania i wydawania pizzy oraz dań
utrzymuje porządek i dba o bezpieczeństwo na stanowisku pracy (np. odkłada przyrządy kuchenne i urządzenia na właściwe miejsca)
określa warunki odpowiednie do przechowywania poszczególnych typów żywności dla zachowania ich właściwości i smaku
kontroluje przydatność produktów do spożycia
-
-
Przygotowanie ciasta oraz wypiekanie pizzy
-
Przygotowuje ciasto według tradycyjnej receptury
Kryteria weryfikacji:
omawia i stosuje receptury na klasyczną pizzę (np. neapolitańską, rzymską, amerykańską)
przygotowuje ciasta bazowe z zastosowaniem kupażowania mąki i różnych metod fermentacji (np. “zakwas”, “podmłoda”, “biga”)
określa właściwą temperaturę i wilgotność otoczenia niezbędnego do prawidłowego procesu maturacji ciasta
formuje placek metodą ręczną oraz posługując się wałkiem lub wałkownicą
-
Przygotowuje składniki i sosy bazowe
Kryteria weryfikacji:
przygotowuje bazowy sos pomidorowy
przygotowuje dodatki do pizzy (np. blanszuje, piecze, rozdrabnia, porcjuje)
-
Przygotowuje i wypieka pizzę
Kryteria weryfikacji:
układa składniki na cieście
dobiera zakres temperatury do rodzaju pieczonej pizzy
wypieka pizzę
prezentuje gotową pizzę
-
-
Doskonalenie umiejętności zawodowych
-
Omawia wizerunek pizzermana w obiekcie gastronomicznym
Kryteria weryfikacji:
charakteryzuje zadania, za które odpowiada pizzerman
przedstawia podstawowe zasady etyki i tajemnicy zawodowej
-
Dba o własny rozwój zawodowy
Kryteria weryfikacji:
podaje przykładowe możliwości rozwoju zawodowego
wymienia techniki radzenia sobie ze stresem
-
Instytucja certyfikująca (IC) | |
---|---|
1. | Agencja Promocji Pracy i Reklamy Wschód Grzegorz Górnik |