Przejdź do treści
Ikona - Gastronomia, hotelarstwo

Gastronomia, hotelarstwo

Przejdź do porównywarki
Nazwa kwalifikacji

Przygotowanie i wypiekanie pizzy

Poziom Polskiej Ramy Kwalifikacji PRK3
Typowe możliwości wykorzystania kwalifikacji

Osoba posiadająca kwalifikację „Przygotowanie i wypiekanie pizzy” może podjąć pracę w hotelu, restauracji, karczmie, zajeździe jak również prowadzić własną działalność gospodarczą i świadczyć usługi innym punktom gastronomicznym. Ponadto osoba posiadająca kwalifikację może być zatrudniona przy obsłudze punktu lub stoiska przygotowania i wypiekania pizzy podczas imprez plenerowych, festynów i imprez okolicznościowych (np. wesel).

Efekty uczenia się
  1. Wykorzystywanie wiedzy z zakresu towaroznawstwa żywności

    1. Omawia zastosowanie mąki stosowanej przy produkcji pizzy

    2. Rozpoznaje rodzaje serów

    3. Omawia wykorzystanie drożdży podczas przygotowania ciasta

    4. Rozróżnia rodzaje pomidorów

  2. Organizowanie stanowiska pracy

    1. Obsługuje maszyny, urządzenia i narzędzia stosowane w produkcji pizzy

    2. Przygotowuje stanowisko pracy

  3. Przygotowanie ciasta oraz wypiekanie pizzy

    1. Przygotowuje ciasto według tradycyjnej receptury

    2. Przygotowuje składniki i sosy bazowe

    3. Przygotowuje i wypieka pizzę

  4. Doskonalenie umiejętności zawodowych

    1. Omawia wizerunek pizzermana w obiekcie gastronomicznym

    2. Dba o własny rozwój zawodowy

Gdzie mogę uzyskać kwalifikację?
Instytucja certyfikująca (IC)
1. Agencja Promocji Pracy i Reklamy Wschód Grzegorz Górnik
Wnioskodawca: Agencja Promocji Pracy i Reklamy Wschód Grzegorz Górnik.
Pełen opis kwalifikacji

Przejdź do ZRK