Przejdź do treści
Ikona - Gastronomia, hotelarstwo

Gastronomia, hotelarstwo

Przejdź do porównywarki
Nazwa kwalifikacji

Przygotowywanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi i zasadami zdrowego żywienia

Poziom Polskiej Ramy Kwalifikacji PRK3
Typowe możliwości wykorzystania kwalifikacji

Osoba posiadająca kwalifikację może znaleźć zatrudnienie w:- wszelkiego rodzaju lokalach gastronomicznych (restauracjach, pizzeriach, kompleksach gastronomicznych);- restauracjach i punktach gastronomicznych oferujących nowoczesną kuchnię.Może również założyć własną działalność gospodarczą w branży gastronomicznej, np. w formie coraz bardziej popularnych food trucków.

Efekty uczenia się
  1. Przygotowywanie i serwowanie typowych potraw

    1. Przestrzega zasad BHP i HACCP w zakładzie gastronomicznym

    2. Planuje proces produkcyjny potraw

    3. Sporządza potrawy z jaj oraz wykorzystuje właściwości jaj

    4. Sporządza potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i owoców morza

    5. Sporządza potrawy z mleka i jego przetworów

    6. Sporządza potrawy z owoców

    7. Sporządza potrawy z warzyw, ziemniaków, grzybów

    8. Sporządza potrawy z zastosowaniem kasz

    9. Sporządza potrawy z zastosowaniem mąki

    10. Sporządza zupy i sosy

    11. Stosuje receptury gastronomiczne oraz dobiera surowce

  2. Stosowanie wiedzy kulinarnej i nowoczesnych trendów rynkowych w sporządzaniu i serwowaniu potraw

    1. Charakteryzuje produkty wywołujące reakcję alergiczną lub dolegliwości zdrowotne

    2. Charakteryzuje sposoby sporządzania potraw zgodnych z filozofią "slow food"

    3. Charakteryzuje typy diet

    4. Sporządza potrawy, stosując nowoczesne techniki kulinarne

Gdzie mogę uzyskać kwalifikację?
Pełen opis kwalifikacji

Przejdź do ZRK